Wat is het verschil tussen cappuccino en latte macchiato?

Ben jij een echte koffiedrinker, dan is de kans vrij groot dat je wel eens een cappuccino en ook een latte hebt besteld. Ondanks dat deze beide koffies in de basis van de 3 exactzelfde ingrediënten worden gemaakt, zijn er wel degelijk verschillen. Omdat het bij veel mensen nog niet helemaal duidelijk is wat nu exact de verschillen zijn tussen beide, hebben wij de hier beide afzonderlijk van elkaar verder uitgelicht. Dit geeft je een idee wat nu uiteindelijk de grootste verschillen zijn tussen een cappuccino en een latte macchiato.

cappuccino en latte macchiato artWat is een cappuccino?

Wanneer we gaan kijken naar wat cappuccino oorspronkelijk is, dan is het niets meer dan een koffie met melk. De oorsprong van de cappuccino ligt in Italië het land waar koffie is ontdekt. Ondanks het feit dat de cappuccino ontzettend populair is in Italië, wordt het niet gewaardeerd om na 11.00 uur ‘s ochtends nog een cappuccino te bestellen. Waar de cappuccino tot enkele jaren geleden voornamelijk bij hoge uitzondering werd geserveerd, zien we ook dat het op de werkvloer een steeds vaker gedronken koffievariant is.

De basis van een goede cappuccino wordt gelegd door de espresso. Het koffie gedeelte is namelijk een derde van de cappuccino. Je kunt je dus wel voorstellen hoe belangrijk de koffie is. het andere deel bestaat uit melk en het geheel wordt afgetopt met melkschuim. Het serveren van de cappuccino gebeurt in tegenstelling tot een latte macchiato in een komvormige mok.

Wat is een latte macchiato?

De letterlijke benaming van een latte macchiato, is ‘gevlekte melk’. Op zich ook met een geschikte naam aangezien deze koffie uit meer melk bestaat dan uit koffie. Toch hoef je ondanks de hoeveelheid melk niet bang te zijn dat er geen koffiesmaak aanwezig zal zijn. Door het toevoegen van de espresso komt ook de echte koffieliefhebber aan voldoende koffie volgens de experts van Espresso-Deskundige.nl.

Net als bij een cappuccino wordt de basis van een latte ook gelegd door melk en een espresso. Het enige verschil tussen beide, is het glas waarin het wordt geserveerd. Waar een cappuccino in een komvormige mok wordt uitgeserveerd, wordt een latte macchiato in een langwerpig glas geschonken. Dit wordt gedaan om de kenmerkende lagen waardoor de latte macchiato zo bekend is goed te kunnen zien.

kunstwerk vrouw drinkt koffieWat is het verschil tussen cappuccino en latte macchiato?

Het verschil tussen beide is in principe enkel het glas en ook de wijze waarop ze beide worden bereid. Ondanks dat ze beide van dezelfde 3 ingrediënten worden gemaakt, wordt er door de echte koffiekenners ook beweerd dat ook de smaak wel degelijk anders is. Waar je bij een cappuccino eerste de espresso in schenkt en daarna pas de melk en ook het schuim, doe je dit bij een latte juist andersom.

Bij het inschenken van een latte macchiato begin je met de melk en het schuim en doe je er als laatst de espresso bij. Op deze manier krijg je dat de latte macchiato de bekende laagjes krijgt waarom deze koffievariant zo bekend is geworden. Niet voor niets wordt de latte macchiato daarom dus ook uitgeserveerd in een glas in plaats van een koffiekopje.

Geplaatst in: Food

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *