5 Tips om minder plastic te gebruiken

Plastic is een fantastisch materiaal, want het gaat super lang mee en je kunt er echt van alles mee maken. Maar het materiaal heeft ook een duistere kant. Men was aan het begin van de twintigste eeuw laaiend enthousiast over plastic en het werd dan ook volop geproduceerd en gebruikt. In vrijwel iedere sector werden producten met het materiaal gemaakt. In de jaren negentig bleek plastic ook voor een wereldwijde natuurramp te zorgen en tot op de dag vandaag is plastic niet alleen een geweldig, maar ook een zeer gevaarlijk materiaal. We gebruiken het liever niet meer, maar hoe kom je er zo snel mogelijk van af?

Wat is plastic?

Plastic – ook wel kunststof genoemd – wordt gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Die met behulp van een proces worden omgetoverd in het materiaal dat grotendeels voor eenmalig gebruik bedoeld is. In allerlei producten en sectoren kom je plastic tegen. Van de plastic flessen met frisdrank tot aan het speelgoed van kinderen en van auto’s tot aan verpakkingsmaterialen van meubels. Zelfs in meubilair, kozijnen en andere apparaten is plastic terug te vinden. Door de hoge consumptie van plastic draaien de producenten ook overuren om het materiaal te produceren. Terwijl het milieu ernstig vervuild raakt door plastic afval en tijdens het produceren en het vervoeren van het haast onvermijdbare materiaal.

minder plastic gebruikenWat is plastic afval?

Plastic afval is sinds de jaren negentig een doorn in het oog van mensen, fabrikanten en producenten, omdat het afval ernstige schade aan het milieu toebrengt. Het zorgt voor vervuiling van vruchtbare bodems en ook de populatie aan wilde dieren loopt gevaar door het afval. Realiseer jezelf ook dat enorm veel plastic in zee belandt en dat zorgt voor gevaren voor zowel dier als mens. Want vissen en dieren in de zee die plastic eten worden weer door andere zeedieren gegeten en wij mensen eten weer deze zeedieren. Ondanks dat het nog niet wetenschappelijk bewezen is hoe gevaarlijk plastic voor de volksgezondheid is, kunnen we eigenlijk met een gerust hart aannemen dat plastic simpelweg niet goed voor je is. Het is immers geen natuurlijke stof.

Waar zit plastic in?

Als we zouden opschrijven waar geen plastic in zit zijn we een stuk sneller klaar, want het is nu eenmaal een feit dat je in vrijwel ieder product en iedere sector met plastic in aanraking komt. Je kunt nog zo milieubewust bezig zijn en bijvoorbeeld alleen biologische en duurzame producten in de supermarkt kopen, maar als je ze vervolgens meeneemt in een plastic tas bij de supermarkt draag je nog steeds bij aan het wereldwijde probleem. De grootste milieuvervuilers die voor het merendeel verantwoordelijk zijn voor het zogenaamde wegwerp plastic zijn voornamelijk de producenten van frisdrank en snoep. Te wijten aan het feit dat de meeste plastic flesjes en wikkels van chocoladerepen en zakjes van snoepjes worden weggegooid.

Plastic inzameling en plastic recyclingPlastic inzameling en plastic recycling

Afval scheiden, producten met minder of geen plastic kopen en de lege frisdrankflessen bij de supermarkt inleveren zijn goede initiatieven om milieubewust bezig te zijn, maar uit onderzoek blijken deze maatregelen nauwelijks effect te hebben. Natuurlijk is het geringe effect geen guilt free pass om nu maar overal en nergens plastic te deponeren, maar realiseer jezelf dat ook het inzamelen en het recyclen van plastic niet geheel milieuvriendelijk is. Ook deze processen zorgen voor een enorme CO2-uitstoot en dat is natuurlijk allesbehalve goed voor het milieu en het klimaat.

Minder plastic gebruiken

We willen en moeten ook minder plastic gaan gebruiken, maar hoe doen we dat? Alleen als collectief kunnen we het milieuprobleem tackelen en zo eenvoudig is het niet om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Toch kun je met onze handige tips en trucs minder plastic gaan verbruiken;

  • Neem een tas (het liefst van stof) mee naar de supermarkt en koop geen boodschappentas.
  • Neem zelf netjes en zakjes mee als je fruit, groenten of brood gaat kopen.
  • Vermijd wegwerpbekers als je koffie koopt.
  • Gebruik rietjes van ijzer of papier in plaats van plastic.
  • Vermijd het kopen en gebruiken van plastic borden en bestek. Organiseer je een barbecue of lopend buffet? Koop dan wegwerp borden en bekers van karton.
  • Koop schoonmaakproducten en hygiëneproducten in blokken en die niet in plastic flessen zijn verpakt.
  • Zie je een plastic zak over straat zwerven of ligt er op de grond een wikkel van een product? Pak het op en gooi het netjes weg.
  • Koop geen theezakjes, maar losse thee of theebuiltjes van een ecologisch merk zoals House of Tea bijvoorbeeld.
  • Gebruik in plaats van plastic keukenfolie aluminium folie of papier.
  • Koop alleen bij lokale winkels en webshops producten. Let er op dat deze winkels ecologisch verantwoord ondernemen.
  • Koop en gebruik geen plastic wattenstaafjes.
  • Koop en gebruik je eigen fles en koop onderweg zo min mogelijk frisdrank en water in plastic flessen.
  • Vervang broodzakjes voor een herbruikbare broodtrommel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *