Mijn favoriete thee: Sencha, een frisse groene thee uit Japan

Denk je aan een typisch Japans drankje, dan denk je al snel aan ‘ocha’; ook wel groene thee genoemd in het Nederlands. Al eeuwenlang genieten Japanners van een dampende kop Sencha thee. Wat is de geschiedenis van Sencha en hoe drink je deze groene thee uit het land van de rijzende zon nu het best? In dit artikel lees je alles over Sencha!

De geschiedenis van Sencha thee

In Japan werd groene thee rond de 12e eeuw ontdekt nadat de Japanners theezaad uit China hadden meegenomen. Inmiddels is deze groene poederthee, ook wel bekend als Matcha, wereldwijd befaamd dankzij de Japanse theeceremoniën. Zo rond de 18e eeuw ontdekte men pas Sencha. Tot op heden zijn Matcha en Sencha de bekendste groene theesoorten in Japan. Sencha omvat maar liefst ruim 80% van de Japanse theeproductie.

Omdat Matcha eerder op theeceremoniën wordt gedronken, wordt Sencha gezien als de standaard groene thee. Sencha is daarnaast een zogenoemde ‘losse thee’. De naam ‘Sencha’ verwijst naar de wijze waarop de thee wordt bereid. Deze thee bestaat namelijk uit gedroogde theebladeren die na het plukken worden geplet en 20 seconden lang worden gestoomd. Door het stomen stopt het oxidatieproces van de bladeren. Bovendien ontstaat hierdoor de umamismaak die kenmerkend is voor Japanse groene thee.

Een veelzijdige thee

japanse sencha theeDe plantjes die Sencha theebladeren produceren groeien op open velden middenin de zon. Sencha theebladeren worden verschillende keren in het jaar geplukt. Japanners beweren dat de seizoenen invloed hebben op de smaak. De beste Sencha van het jaar is de ‘Ichibancha’ (eerste pluk) en wordt van begin april tot en met eind mei geoogst tijdens het ‘Shinsha’ (nieuwe thee) seizoen. De tweede Sencha oogst vindt in de zomer plaats en wordt ‘Nichibancha genoemd (tweede pluk). De derde en laatste oogst is in de herfst en noemt men ook wel ‘Sanbancha’ (derde pluk). Naast Shinsha zijn er nog meer soorten Sencha:

  • Fukamushi. Deze Sencha soort is donkerder van kleur en heeft een volle umami smaak. Dit komt omdat de Sencha theebladeren twee keer zo lang worden gestoomd dan ‘gewone’ Sencha.
  • Asamushi. Wanneer Sencha theebladeren slechts zo’n 10 seconden lang worden gestoomd krijg je Asamushi thee. Deze licht gestoomde groene thee is echter minder groen van kleur en heeft een lichte umami smaak.
  • Hachijuhachiya. Deze Sencha ontstaat wanneer de theebladeren 88 dagen na de eerste lentedag (Risshun) worden geplukt.
  • Toku Jo Sencha. Sencha theebladeren die eind april worden geoogst worden gecategoriseerd als Toku Jo. Toku Jo wordt beschouwd als Sencha van hoge kwaliteit.
  • Bancha. Wanneer de bladeren laat in het seizoen worden geoogst (nazomer, herfst) krijg je Bancha thee. Deze Sencha is van lagere kwaliteit. Bancha bevat minder cafeïne dan Sencha en smaakt bovendien minder bitter.
  • Gyokuro. Deze bijzondere Sencha wordt ook wel ‘jade dauw’ genoemd. De planten van de Gyokuro staan zo’n 20 dagen in de schaduw waar de theebladeren rustig door kunnen groeien. Dankzij de periode in de schaduw, krijgt dit type Sencha een zoetere smaak en een hoger cafeïnegehalte. Gyokuro wordt niet voor niets gezien als een luxe variant van ‘gewone’ Sencha. Mijn favoriet is 100% deze prachtige Sencha Fukujyu die je bij Thee.be kan bestellen.

Gezondheidsvoordelen van Sencha

Het is algemeen bekend dat het drinken van groene thee een positieve bijdrage levert aan de gezondheid. Bij Sencha is dit natuurlijk niet anders. De theebladeren van Sencha zitten immers boordevol voedingsstoffen! Hieronder vind je enkele gezondheidsvoordelen van Sencha:

  • Gewichtsverlies. Sencha zit vol antioxidanten die ervoor kunnen zorgen dat je extra calorieën gaat verbranden. Een bijkomend voordeel is dat Sencha thee een hoge dosis cafeïne bevat. Cafeïne stimuleert de stofwisseling waardoor je je energiek voelt en meer gaat bewegen. Let op: drink Sencha thee niet ’s avonds vanwege het hoge cafeïnegehalte in de thee.
  • Immuunsysteem. Kan jou immuunsysteem wel een flinke boost gebruiken? Dan is het drinken van Sencha thee een goede oplossing. Dit komt door de hoge hoeveelheid vitamine C en de antioxidanten in Sencha. Deze staan erom bekend virussen en infecties in te dammen en de aanmaak van witte bloedcellen te stimuleren. Drink Sencha dus ook als je zo snel mogelijk van die vervelende griep of verkoudheid af wilt zijn!
  • Bestrijdt vrije radicalen. Groene thee zoals Sencha zit boordevol antioxidanten. Deze stoffen gaan vrije radicalen te lijf. Vrije radicalen zijn agressieve moleculen die in staat zijn cellen, weefsel en – in het ergste geval – het DNA in het lichaam te beschadigen. Ze kunnen kanker veroorzaken en versnellen het verouderingsproces van het lichaam. Antioxidanten bestrijden de vrije radicalen in het lichaam en verkleinen zo de kans op kanker en andere aandoeningen. Vitamine E in Sencha voorkomt en vermindert rimpels.
  • Meer energie. Wil je een actievere leefstijl? Sencha zit vol cafeïne (zie gewichtsverlies) waardoor de stofwisseling gestimuleerd wordt en je je energieker gaat voelen. Sencha bevat daarnaast het aminozuur theanine. Theanine zorgt ervoor dat je je, naast energieker, ook meer ontspannen gaat voelen. Na al het bewegen kun je dus heerlijke relaxen met nog een kop Sencha thee!
  • Cholesterolverlagend. Het drinken van groene thee, dus ook Sencha, verlaagt het LDL-gehalte in het bloed. LDL wordt ook wel het ‘slechte’ cholesterol genoemd en vormt een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Sencha verlaagt de bloeddruk. Gebruik je bloeddrukverlagende medicatie? Neem dan voor het drinken van Sencha thee contact op met je huisarts. Sencha kan namelijk juist averechts werken in combinatie met dit soort medicijnen.
  • Mondhygiëne. Naast antioxidanten, cafeïne en theanine zit in Sencha ook fluoride. Je weet wel, dat goedje dat ook in tandpasta zit! Natuurlijk moet je nog steeds iedere dag je tanden poetsen, maar het drinken van Sencha thee draagt bij aan het voorkomen van gaatjes en geeft je bovendien een frisse adem.

Sencha groene thee

Hoe drink je Sencha thee?

Thee drinken is een ware kunst in Japan. Sencha drink je dus het best aan de hand van een nauwkeurig zetadvies. Het is waarschijnlijk even wennen, maar het water voor de Sencha thee dient niet te worden gekookt. Verwarm het water tot ongeveer 80 graden Celsius waarna je de theebladeren zo’n 2-5 minuten laat trekken. Sencha thee serveer je wanneer het water tussen de 60 en 70 graden Celsius is afgekoeld. Op die manier behoud je de authentieke, frisse umamismaak van Sencha. In de zomermaanden wordt Sencha ook wel koud gedronken.

Heb je al zin in een kop Sencha thee?

Dan hier nog even kort alle feitjes op een rijtje! Sencha is een veelzijdige groene thee uit Japan. De thee heeft een frisse umamismaak. Daarnaast hangen de bitterheid en het cafeïnegehalte af van de oogstperiode van de theebladeren. Sencha zit vol antioxidanten, vitamines en aminozuren die de gezondheid bevorderen. Je kunt hele jaar door van Sencha genieten want deze Japanse thee kun je zowel in de zomer als in de winter drinken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *