Witte wijn of rode wijn: welke is gezonder?

We hebben allemaal gehoord dat wijn goed voor ons is, maar in welke mate is dat precies? En hoeveel is genoeg? En welk type is het beste? In dit artikel vind je het antwoord.

Voordelen van witte of rode wijn en andere gezondheidstips

De meeste mensen zullen het erover eens zijn dat de keuze tussen rode wijn of witte wijn gewoon een kwestie van smaak is, want het is begrijpelijk dat de beste wijn die je drinkt, gewoon degene is die je lekker vindt.

Als je je echter bezighoudt met wat gezond voor je is, moet je meer weten over de heilzame plantaardige stoffen in wijn, waaronder resveratrol, procyanidinen en quercetine om er maar een paar te noemen. Omdat rode wijn gefermenteerd wordt met de druivenschil, bevat het hogere niveaus van gezondheidsbevorderende verbindingen. Met andere woorden, rode wijn is een betere keuze. Witte wijn bevat ook die waardevolle elementen, maar in kleinere hoeveelheden.

rode en witte wijn

Hoe zit het met biologische wijnen en sulfieten?

Nu we hebben vastgesteld dat rode wijn gezonder is dan witte wijn, welke andere gezondere opties zijn er?

biogarantie logoBiologische wijn is een van de opties. Er zijn veel voordelen verbonden aan het selecteren van natuurlijk gemaakte wijnen. Ten eerste passen biologische wijnproducenten geen synthetische chemicaliën toe op de bodem, wijnstokken of wijn. Ze gebruiken ook geen genetisch gemodificeerde ingrediënten en ze verbouwen op duurzame wijze.

Biologische wijnen zijn echter niet noodzakelijkerwijs conserveermiddelvrije wijnen, hoewel ze meestal minder conserveermiddelen bevatten dan niet-biologische soorten. Dit is welkom nieuws voor degenen die gevoelig zijn voor het belangrijkste conserveermiddel dat in wijnen wordt gebruikt, zwaveldioxide. Sommige mensen reageren op sulfieten met symptomen als dermatitis, astma, buikpijn of diarree.

Het is belangrijk op te merken dat alle wijnen van nature voorkomende sulfieten bevatten, net als bijvoorbeeld bieren en kazen. Dus als je bijzonder gevoelig bent, moet je mogelijk wijn helemaal vermijden of voorzichtig zijn bij het kiezen van wijnen.

Het beste is om de etiketten te controleren. Zoek naar informatie waarmee je de een met de ander kunt vergelijken en proef vervolgens de wijn om te beoordelen of deze overeenkomt met wat je lichaam je vertelt. Over het algemeen is een wijn die donker van kleur is de optimale keuze voor biologische rode wijn. Vroeger waren Bio-wijnen vaak heel wat minder spannend dan “gewone” wijnen; maar tegenwoordig zijn sommige échte topwijnen ook biologisch geteeld!

7 gezondheidsredenen om rode wijn te drinken

Wetenschappers hebben het druk gehad. Ze hebben alle soorten rode wijnen, hun samenstellende delen en effecten op het lichaam bestudeerd en deze gezondheidsvoordelen ontdekt:

  1. Antioxidanten – Rode wijn zit boordevol polyfenolen en hoe donkerder de wijn, hoe meer antioxidanten hij bevat. Antioxidanten vertragen of voorkomen schade aan onze cellen.
  2. Goed voor de botten – Rode wijn bevat een hoog siliciumgehalte, wat goed is voor je botmineraaldichtheid en het voorkomen van osteoporose.
  3. Preventie van beroertes – Matige consumptie van rode wijn kan bloedstolling voorkomen. Dit komt grotendeels door fenolische verbindingen in wijn die werken als natuurlijke bloedverdunners (zolang je je aan matige consumptie houdt).
  4. Vermindert het risico op hart- en vaatziekten – De tannines in rode wijn bevatten procyanidines, waarvan is aangetoond dat ze effectief zijn bij het voorkomen van hart- en vaatziekten dankzij hun vermogen om de doorbloeding en de gezondheid van bloedvaten te verbeteren. Nogmaals, moderatie is de sleutel!
  5. Verlaagt cholesterol – Vanwege zowel de resveratrol- als procyanidineconcentraties kan rode wijn het LDL-cholesterol (het slechte cholesterol) verlagen en het HDL-cholesterol (het goede) verhogen. Meer info over cholesterol in je dieet kan je hier vinden.
  6. Vermindert insulineresistentie (en diabetes type 2) – Nogmaals komt resveratrol hier te hulp, met zijn vermogen om de insulinegevoeligheid te verbeteren.
  7. Verlaagt het risico op kanker – De antioxidanten in wijn bestrijden vervelende vrije radicalen die kanker anders zouden kunnen laten gedijen. Studies hebben aangetoond dat het risico op prostaat-, darm- en borstkanker allemaal kan worden verminderd door een glas rode wijn te drinken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *