COVID-19: waarom ik géén probleem heb met mondkapjes

Mondmaskers, de een is voor, de ander tegen. Hier zijn mijn redenen waarom ik géén probleem heb met mondkapjes:

Bescherming

Het dragen van een masker beschermt de mensen om je heen tegen infectie. COVID-19 wordt van persoon tot persoon verspreid door ademhalingsdruppels, die grotendeels worden geprojecteerd wanneer je hoest, niest, praat en zingt. Stoffen gezichtsmaskers werken als barrières en voorkomen dat mensen om je heen deze druppels inademen. Zelfs mensen die asymptomatisch zijn (of die geen symptomen hebben) kunnen worden besmet met COVID-19 en het verspreiden naar anderen. Als je een stoffen gezichtsmasker draagt, kun je anderen voor 60% tot 95% beschermen tegen blootstelling aan uw druppels.

mondkapjes

Beschermd tegen infectie

Het dragen van een masker beschermt je tegen infectie. Je beschermt niet alleen anderen, je beschermt ook jezelf wanneer je een masker draagt. Het zal je eigen blootstelling aan de ademhalingsdruppels van andere mensen met ongeveer 20% tot 30% verminderen. Een masker is niet effectief als het je neus en mond niet bedekt. Het moet zich uitstrekken van de brug van je neus tot onder je kin. Als het je neus of mond niet volledig bedekt, kunnen druppeltjes ontsnappen en mogelijk andere mensen infecteren.

Wassen

Maskers moeten na elk gebruik worden gewassen. Om besmetting te voorkomen (wat kan gebeuren als je het aanraakt, neerzet of gewoon als je onderweg bent), gooi je je stoffen masker aan het einde van elke dag of na elk gebruik in de wasmachine. Was daarom je handen voordat je je masker opzet, en weer nadat het op zijn plaats zit. Breng je masker aan met behulp van de touwtjes – raak het gedeelte dat je neus en mond bedekt niet aan. (En raak je masker niet aan nadat het is aangezet – als je het onderweg opnieuw moet afstellen, gebruik dan vooraf handdesinfecterend middel met voldoende alcohol én een goedkeuring van de overheid zoals deze, of was je handen zoals het écht moet!)

Je kan natuurlijk ook kiezen voor een wegwerpmasker zoals in de foto hierboven, maar herbruik dit dan ook niet veelvuldig!

knappe vrouw mondkapje

Belemmert ademhaling niet

Het dragen van een masker zal de ademhaling niet belemmeren. Een masker weerhoudt de drager er niet van om te ademen, en het vermindert de hoeveelheid zuurstof in je longen niet. We hebben gekeken naar chirurgen die acht uur per keer scrubben in een operatie met maskers op, en maskers hebben geen invloed gehad op hun zuurstofniveau of mentale toestand.

Geen verhoging koolstofdioxide

Het dragen van een masker verhoogt het kooldioxidegehalte niet. Er gaat een gerucht dat beweert dat het dragen van een stoffen gezichtsmasker je kooldioxidegehalte kan verhogen, maar dat is gewoon niet waar. Nogmaals, chirurgen die maskers dragen voor langdurige operaties hebben geen verminderde zuurstofopname of verhoogde kooldioxidegehaltes.

social distancingSocial distancing

Sociale afstand nemen wordt nog steeds aanbevolen bij het dragen van een masker. Hoewel maskers effectief zijn, zijn ze niet 100% waterdicht. Door een afstand van minstens 1,5 meter aan te houden tussen jezelf en anderen, voeg je een extra beschermingslaag toe. En als je niet gemakkelijk sociaal afstand kunt nemen, zoals in de supermarkt, worden maskers nog belangrijker. Hoewel het minder waarschijnlijk is, kunnen COVID-19-druppels via de ogen worden opgenomen, wat nog een reden is waarom sociale afstandelijkheid belangrijk is, voegt ze eraan toe.

Verzwakt immuunsysteem niet

Het dragen van een masker verzwakt je immuunsysteem niet. Een ander gerucht dat ik heb gehoord, is dat het dragen van een masker zal voorkomen dat je lichaam immuniteit opbouwt voor verkoudheid of virussen, en dat is absoluut niet waar. Het dragen van een masker heeft geen enkele invloed op je immuunsysteem. Je lichaam zal blijven werken zoals het bedoeld is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *