Beurs omhoog en economie plat: hoe kan dat?

Het economische plaatje op korte termijn ziet er nu een stuk slechter uit dan een paar maanden geleden. Wat een snel herstel van de economische activiteit was geweest, is in een stilstand veranderd, omdat een toename van COVID-gevallen in het zuiden en zuidwesten ertoe heeft geleid dat landen hun economische heropeningen hebben bevroren of teruggedraaid en consumenten voorzichtiger heeft gemaakt met hun gedrag, zelfs in minder getroffen landen in regio’s zoals het noordoosten.

beurs omhoog

Goede resultaten

Dat gezegd hebbende, de aandelenmarkt heeft behoorlijk wat weken achter de rug. De AEX en de Amerikaanse S&P 500 zijn nu hoger dan tijdens zijn eerdere piek binnen de crisis op juni, en hoger dan aan het begin van het jaar. Hoe kan dat? Zijn de markten irrationeel? Financiële markten kunnen altijd ongelijk hebben, maar ik denk niet dat de bloeiende aandelenmarkt en de vastgelopen economie noodzakelijkerwijs in tegenspraak zijn.

beursstijgingVerlaringen

Ten eerste wordt verondersteld dat de aandelenkoersen de marktverwachtingen van de toekomstige winsten van bedrijven weerspiegelen. Ik hou niet van de uitdrukking “de aandelenmarkt is niet de economie”, omdat aandelenkoersen een belangrijke economische indicator kunnen zijn en niet mogen worden weggegooid. Maar het is zeker zo dat de aandelenmarkt verwachtingen weerspiegelt over slechts een deel van de economie, en dat het verwachtingen weerspiegelt.

Er is de afgelopen maanden nieuws geweest dat ons goede redenen geeft om aan te nemen dat bedrijven dit jaar minder winstgevend zullen zijn dan we een paar weken geleden hadden gedacht. Maar er is ook nieuws over medische onderzoeksontwikkelingen dat aanleiding geeft om aan te nemen dat bedrijven de komende jaren winstgevender zullen zijn dan we een paar weken geleden misschien hadden verwacht.

2021

Beleggers hebben steeds meer reden om aan te nemen dat we tegen bijvoorbeeld midden 2021 een brede verspreiding van een of meer vaccins zullen zien. Dat is een positieve ontwikkeling voor de langetermijnvooruitzichten voor de economie en voor de bedrijfswinsten, en dus zou het de aandelen omhoog moeten duwen, of in ieder geval de neerwaartse druk van het slechte nieuws op de korte termijn moeten compenseren. Maar je zou niet verwachten dat dat goede nieuws over de toekomst zal verschijnen in de huidige gegevens over het scheppen van banen of de gegevens over consumentenuitgaven.

beurs 2021

Grote bedrijven

Ten tweede richten de meest besproken maatstaven van aandelenkoersen, zoals de AEX, Dow Jones Industrial Average en de S&P 500, zich op zeer grote bedrijven. Omdat de bedrijven in deze indexen en de ETF’s die deze indexen volgen doorgaans mondiale voetafdrukken hebben, worden de indexen sterk beïnvloed door de economische vooruitzichten wereldwijd, ook in andere landen die het virus veel beter hebben beheerd dan wij. De mid-cap index, die kijkt naar middelgrote bedrijven die hun activiteiten vaak sterk op de Nederlandse markt richten, is dit jaar nog steeds met 10 procent gedaald. Grote bedrijven hebben niet alleen een meer mondiale voetafdruk, maar beschikken ook over meer financiële middelen dan kleine, en zijn wellicht beter gepositioneerd om een ​​slechte 12 maanden te doorstaan ​​terwijl ze wachten op de hoop op vaccins.

Dalende rentetarieven

Ten derde zijn de rentetarieven blijven dalen, en de lage rentetarieven verhogen de prijzen van vele soorten activa, waaronder aandelen. Je hoort dit vaker besproken met betrekking tot obligaties: “Obligatiekoersen stijgen wanneer obligatierendementen dalen.” Dat wil zeggen, als u een tienjarige obligatie bezit die 4 procent jaarlijkse rente betaalt, en de rentetarieven dalen van 4 procent naar 3 procent, zal je obligatie in waarde stijgen omdat de rentebetaling aantrekkelijker is geworden in vergelijking met wat er nog meer beschikbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *